Wat is een goede hondenbrok?

Een goede hondenbrok bestaat uit een goede balans van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten, waarvan de originele voedingswaarde en smaak zo veel mogelijk behouden blijft.

De juiste brok voor je hond kiezen

Wat een goede hondenbrok is hangt vooral af van het soort hond dat je hebt. Sommige honden zijn actief, andere honden juist wat gemakzuchtiger.

Puppy’s spelen veel en groeien hard en hebben daarom andere voedingsstoffen nodig dan volwassen of senior honden. In voer voor oudere honden zitten vaak stoffen die ontstekingsremmend werken, zoals Omega 3-vetzuren uit vette vis, of bouwstoffen om de gewrichten soepel te houden.

Kijk dus naar hondenvoer dat speciaal voor die leeftijdsgroep gemaakt is.

Heeft je hond last van allergieën of intoleranties waardoor hij of zij geen granen of gluten kan eten, dan schotel je hem ook weer iets anders voor.

Over het algemeen kun je zeggen dat een goede hondenbrok vooral veel voedingswaarde bevat, zodat je hond goed gezond blijft en actief kan zijn. Hierdoor neemt je hond voldoende energie uit het voer en is er weinig en stevige ontlasting.

Uiteraard moet een hondenbrok ook een goede smaak hebben, wil je je hond verleiden om dagelijks voldoende te eten. Dit hangt af van de gekozen ingrediënten en de bereidingswijze.

Pas je het soort hondenbrokken aan deze behoeften aan, dan heb je een gelukkige hond en ben je dus ook een gelukkig baasje.

 

Voedingstoffen in een goede hondenbrok

De belangrijkste voedingstoffen voor een hond die nodig zijn voor de levensbehoeften zijn:

  • eiwitten
  • koolhydraten
  • vetten
  • vitamines en mineralen

 

Eiwitten

Honden halen veel van hun dagelijkse portie energie voornamelijk uit dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten, oftewel vlees, zijn door de hond het meest eenvoudig te verteren.

Welk vlees (en dus smaak) je kiest hangt onder meer af van de voorkeur van je hond en bepaalde eigenschappen van het vlees. Zo is kip licht verteerbaar, rund bevat veel bouwstoffen en pens is extra smakelijk.

Een standaardvoeding voor een gemiddelde volwassen hond bevat al gauw meer dan 20% eiwit in het voer. Hondenbrokken voor actieve honden en opgroeiende honden ligt vaak nog hoger.

Naast de minimale behoefte is er ook een optimale behoefte. Een goede hondenbrok bevat daarom wat reserve aan eiwitten. Zo kan de hond bij een verminderde voeropname bij bijvoorbeeld braken, diarree, verminderde eetlust, parasieten of stress, toch over voldoende eiwitten in het lichaam beschikken.

Premium hondenvoer voorziet daarom vaak in voldoende eiwit, ergens tussen de 20% en 30%.

Een tekort aan eiwitten is een bedreigende situatie voor het lichaam. Zeker bij honden die een verhoogde behoefte hebben, zoals sporthonden, lacterende honden en groeiende honden, zal een tekort aan eiwit schadelijk zijn. Een tekort aan eiwit zorgt voor aan slechte conditie, ondermijnt de weerstand en bij een groeiende hond leidt het tot groeivertraging en weefselschade.

Een overschot aan eiwitten komt in de praktijk niet vaak voor. Dieren die voornamelijk vlees gevoerd worden, zoals hart en kopvlees, lopen wel risico’s. Deze voeding bevat rond de 56% eiwit in de droge stof en kan gevaarlijk zijn.

Hoewel de hond een vleeseter is in de natuur, eten ze ook veel onderdelen van hun prooi waarvan het gemiddelde eiwitgehalte veel lager ligt dan dat van vlees alleen.

Het maximum percentage aan eiwit in de droge stof bij een normale energie-inhoud ligt rond de 40%. Meer eiwit zal nutteloos door het dier worden verbrand. Omdat meer dus niet altijd beter is vind je dit hoge eiwitgehalte daarom ook niet terug in goed uitgebalanceerde hondenbrokken.

 

Koolhydraten

Een hond kan niet zonder koolhydraten. Honden zetten koolhydraten namelijk om in glucose, wat als brandstof voor het lichaam werkt.

Hoeveel koolhydraten je hond nodig heeft hangt af hoe actief je hond is. Honden die veel bewegen (zoals jachthonden en sporthonden) of drachtig of lacterend zijn hebben meer koolhydraten nodig.

Deze energiebron wordt in hondenvoer voornamelijk gehaald uit ontsloten (voorgegaarde), goed verteerbare granen of rijst. Ook uit zoete aardappel, pompoen, aardappel en groente en fruit worden goede koolhydraten gehaald.

Er bestaan veel misverstanden over graan in hondenvoer. De koolhydraten die hier uit gehaald worden zijn nodig voor de dagelijkse energievoorziening. Bij allergie of overgevoeligheid voor gluten kan gekozen worden voor graanvrije hondenbrokken, waar de koolhydraten uit een andere natuurlijk bron komen.

Als het hondenvoer voor het grootste gedeelte uit granen bestaat, dan is dat vaak een goedkopere hondenbrok, maar niet een goede.

 

Vetten

Ook vetten horen bij een goed gebalanceerde hondenvoeding. Vet geeft relatief veel energie. Voor een gemiddelde, gezonde hond is tussen de 10% en 16% vet heel normaal. Gemiddeld zit je dan dus rond de 13%.

Met name in zalm en visolie zit gezonde vetten met Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Deze houden de hond gezond en zorgen voor een mooie huid en glanzende vacht.

Naast dat vet nodig is voor energie, geeft het ook smaak aan het eten. Je hond vindt het nou eenmaal lekker. En dat is helemaal niet erg, zo lang je je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid houdt. Wordt je hond toch wat te dik of krijg je advies van de dierenarts? Kijk dan naar hondenbrokken met een lager vetpercentage.

Een goede dosering vet zorgt dus voor een gelukkige hond.

 

Vitamines en mineralen

Goede hondenbrokken bevatten een juiste dosering van vitaminen en mineralen. Niet te veel, en niet te weinig. Denk hierbij aan vitamine A, B, C, D, en E.

Mineralen bestaan uit onder meer calcium en fosfor voor ondersteuning aan de botten en het skelet. Mineralen als koper en zink zorgen onder meer voor aanmaak van bindweefsel en botten, een goed werkend afweersysteem en pigmentvorming van de vacht.

Ijzer zorgt draagt bij aan de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof door het lichaam. Op die manier wordt het lichaam van zuurstof voorzien. Vooral jongere, groeiende honden hebben hier behoefte aan. Er zit daarom in puppyvoer meer ijzer dan in voer voor volwassen en seniore honden. Het is daarom ook belangrijk om voor je opgroeiende hond te kiezen voor puppyvoer.

Daarnaast zijn er nog meer vitamines en mineralen die bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond. Een goede balans en afstemming op de behoeften (bijvoorbeeld leeftijd) is daarom zeker aan te raden.

 

Nuttige toevoegingen

Goede hondenbrokken zijn uitgebalanceerd en bevatten naast de juiste samenstelling van eiwitten, koolhydraten en vetten, vaak ook enkele nuttige toevoegingen. Deze geven extra voedingsstoffen of helpen het voedsel te verteren.

Zo is de toevoeging van bietenpulp nuttig voor een goede stoelgang. De vezels helpen bij de doorgang van het voedsel in de darmen en zorgt voor een mooie, stevige ontlasting. Dit wordt ook wel prebiotica genoemd. De aanwezigheid hiervan is gunstig voor de groei van goede darmbacteriën en helpt daarmee bij de algehele gezondheid.

Toevoeging van zalmolie zorgt voor gezonde Omega-3 en Omega-6 vetzuren, en daarmee dus een gezonde huid en vacht. Ook werkt het bevorderlijk voor het zenuwstelsel en heeft het een ontstekingsremmende werking.

Glucosamine, chrondroïtine ondersteunen de botten en gewrichten om extra soepel rond te rennen. Dit vind je dan ook terug in onder meer hondenbrokken speciaal voor oudere honden, maar is natuurlijk ook goed voor gezonde volwassen honden.

Soms wordt er naast vlees ook gebruik gemaakt van zogenaamde “dierlijke bijproducten”. Dit klinkt een beetje vaag, maar in wezen zijn dierlijke bijproducten niet geschikt bevonden voor menselijke consumptie, maar juist wel goed voor de hond. Denk hierbij aan pens, hart en lever, die juist veel voedingstoffen bevatten. In de juiste dosis is dit dus een welkome toevoeging voor je hond.

 

Wat zit er NIET in een goede hondenbrok?

Soms wordt er in hondenvoer (goedkope) ingrediënten gebruikt die minder goed zijn voor de hond. Denk hierbij aan kunstmatige smaak- en geurstoffen, suiker en zout en bepaalde schadelijke E-nummers. Je kunt de aanwezigheid van zulke kunstmatige stoffen vaak zin doordat de poep er oranjekleurig uit ziet. Ook eten andere honden vaak de drolletjes op, omdat de stoffen er nog onverwerkt inzitten.

In een goede hondenbrok zitten geen kunstmatige toevoegingen, omdat de hond er niets aan heeft. Met natuurlijke middelen kun je de brok ook aantrekkelijk maken, maar dan op een gezonde en verantwoorde manier.

 

Bereidingswijze van de brok

Bij hondenbrokken heb je grotendeels de keuze uit twee verschillende soorten brokken: geperste hondenbrokken of krokante hondenbrokken.

Het verschil tussen de twee ligt met name bij het bereidingsproces en de verteringssnelheid.

Daarnaast is de structuur van beide brokken echt anders.

Brokken die bij een temperatuur boven 130 °C worden vervaardigd zijn luchtig en krokant. Je hond heeft er meer van nodig om tot de benodigde voedingsstoffen te komen en moet er extra goed op kauwen. Er is dus ook meer maaginhoud en ontlasting.

Koudgeperste brokken doorstaan minder hoge temperaturen (75 °C), waardoor ze minder schadelijke stoffen bevatten en alle voedingswaarden beter behouden blijven. Omdat ingrediënten op elkaar worden geperst zijn ze meer geconcentreerd en bevatten de brokken relatief veel voedingsstoffen.

De granen worden voor het persen gegaard, zodat je hond de benodigde koolhydraten hieruit goed kan verteren en het lichaam ze ook echt kan benutten.

Eiwitten, vitaminen en mineralen blijven bovendien beter behouden door de lage bereidingstemperatuur. Door hondenbrokken koud te persen lopen de vetten minder schade op vergeleken bij krokante brokken, waar het vet rondom de brok wordt aangebracht.

Geperste brokken vallen na het eten snel uit elkaar in de maag, waardoor de maag na het eten zo weinig mogelijk belast wordt. 

Veel honden vinden deze geperste brokken fijner. Niet alleen omdat ze beter smaken, maar ook omdat de brokken eenvoudiger verteren. 

 

Wanneer kiezen voor koudgeperste brokken?

Houdt je hond niet van natvoer en kies je zelf liever niet voor rauw voer? Heeft je hond een slechte ontlasting, laat hij veel winden en ruik je de adem meer dan je lief is?

Dan is een koudgeperste brok de beste voeding die je hem kunt geven.

Of je nu een actieve hond hebt of een senior die niet veel meer beweegt, een hond met een allergie of intolerantie hebt of gewone een speelse opgroeiende hond, een koudgeperste brok is een goede hondenbrok voor iedere hond.

Er zijn koudgeperste hondenbrokken met veel vers vlees, maar ook licht verteerbare hondenbrokken of brokken voor actieve, drachtige en lacterende honden.

Koudgeperste brokken vind je ook in een graan- of glutenvrije versie, met één dierlijk eiwit voor allergische en overgevoelige honden of als extra smakelijke hondenbrokken voor moeilijk etende honden

 

Overstappen op koudgeperste hondenbrokken

Wil je overstappen op koudgeperste hondenbrokken? Natuurlijk kies je dan wel voor een geperste hondenbrok van hoge kwaliteit.

Als je overstapt op koudgeperste hondenbrokken, zorg er dan wel voor dat je het huidige voer eerst opmaakt of weggeeft. Geef je hond nooit een mix van krokante en geperste hondenbrokken. Omdat de brokken allebei op een andere manier verteerd worden kan je hond last krijgen van zijn spijsvertering. 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze koudgeperste hondenbrokken? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over wat een goede hondenbrok voor jouw hond is.